Logo BAUM
BAUM Engineering
Dezvoltare de Produse pentru Nevăzători şi Deficienţi de vedere
Română Steag Română | English Steag engleză | Accesibil Difuzor WebVOX

Produse

Sigla WebVOX

dă glas paginilor web

WebVOX este o aplicaţie care citeşte cu voce tare paginile de internet în limba română, deoarece citirea textelor afişate pe ecranul calculatorului poate fi dificilă pentru nevăzători, ambliopi şi persoanele analfabete.

În România sunt peste 80 de mii de nevăzători şi ambliopi şi peste jumătate de milion de analfabeţi (508.994 persoane la recensământul din 2002). Dreptul acestor cetăţeni la informaţiile publice trebuie asigurat prin accesibilizarea paginilor siturilor de interes public.

Prin implementarea soluţiei WebVOX pe situl Dumneavoastră, va creşte numărul de persoane care pot accesa conţinutul acestuia. 

WebVOX:

 1. este un program care citeşte cu voce tare paginile sitului dumneavoastră
 2. textul afişat pe ecran poate fi parcurs cu ajutorul tastaturii şi este imediat citit de program
 3. programul este gratuit pentru utilizatori
 4. proprietarii de situri care doresc accesibilizarea acestora vor încheia un contract de instalare şi întreţinere cu firma BAUM Engineering

Pentru a face situl dumneavoastră accesibil prin WebVOX, contactaţi-ne la telefonul 0729 099 260 sau prin email la pf@baum.ro

În conformitate cu Legea nr. 448 din 2006, autorităţile publice au obligaţia să asigure accesul la mediul informaţional şi comunicaţional al persoanelor cu handicap. Acest lucru se realizează inclusiv prin accesibilizarea paginilor de internet ale autorităţilor publice şi private de interes general. WebVOX asigură accesul nevăzătorilor, ambliopilor şi analfabeţilor la situl Dumneavoastră.

WebVOX a fost conceput astfel încât nu pune nici o problemă de securitate pentru situl unde este instalat. La proiectarea sistemului, siguranţa sitului Dumneavoastră a fost principalul criteriu avut în vedere.

Vocea utilizată pentru sinteza vocală se numeşte Ancutza şi este prima voce sintetică românească profesională. Fiind realizată în România, de către români, vocea nu are accent străin şi citeşte corect cuvintele în limba română, expresii matematice, date calendaristice, simboluri, abrevieri şi chiar cuvinte străine mai des utilizate în limba româna.

Deoarece WebVOX se adresează persoanelor cu dificultăţi de citire, utilizatorii nu trebuie să instaleze nici o aplicaţie. Modificările necesare sitului care se doreşte accesibilizat sunt minore şi sunt furnizate de către firma BAUM Engineering.

Întreţinerea produsului este asigurată de la distanţă, astfel încât odată instalat, nu mai este necesar nici un efort din partea proprietarului sitului. Acest lucru face din WebVOX o soluţie imediată, care se poate implementa fără efort. Orice modificare ulterioară a conţinutului sitului va fi citită corect de către WebVOX.


Întrebări frecvente despre WebVOX

Întrebări cu caracter general

1. Sistemul WebVOX poate fi găzduit pe serverul unde avem pagina Web ?

 • Da, aceasta este soluţia recomandată; furnizorul soluţiei vă oferă asistenţă la instalare.

2. Soluţia de accesibilizare funcţionează cu orice pagină Web ?

 • Da, dacă situl respectă recomandările şi cerinţele de bază privind accesibilitatea.

3. WebVOX face situl accesibil pentru nevăzători ?

 • Dacă situl respectă recomandările de accesibilitate, atunci nevăzătorii pot accesa situl. Dacă recomandările de bază nu sunt respectate, nici chiar instalarea soluţiei WebVOX nu va asigura nevăzătorilor accesul în întregime la conţinutul sitului.

4. Pentru a accesa cu WebVOX un site, utilizatorii trebuie să instaleze vre-o aplicaţie ?

 • Nu, utilizatorii nu trebuie să instaleze nici o aplicaţie pentru a avea acces la un site accesibilizat cu WebVOX. Singurele lucruri de care utilizatorul are nevoie sunt un calculatoru cu conexiune la internet, placă de sunet şi boxe sau căşti.

5. Care sunt navigatoarele suportate de WebVOX ?

 • Deocamdată, WebVOX funcţionează cu MS Internet Explorer versiunile 6 şi 7, şi cu Mozilla Firefox versiunile 2 şi 3.

6. WebVOX funcţionează şi în alte limbi, sau numai în limba română ?

 • Deocamdată WebVOX funcţionează în limba română; la cererea proprietarilor de situri, se vor putea citi şi paginile scrise în alte limbi.

7. Pentru care categorii de dizabilităţi WebVOX oferă accesibilitate ?

 • WebVOX oferă funcţii de accesibilitate la siturile Web pentru persoanele nevăzătoare, ambliopi, dislexici, daltonişti, persoane cu dificultăţi de învăţare şi analfabeţi.

8. WebVOX este un serviciu de streaming, sau întreg situl Web trebuie convertit în fişier audio ?

 • WebVOX foloseşte tehnologia streaming, ceea ce permite ascultarea în timp real; avantajul major constă în faptul că citirea începe aproape imediat, iar modificările de conţinut ale sitului sunt imediat luate în calcul de către sistemul de sinteză vocală.

9. WebVOX este gratuit ?

 • Da, WebVOX este gratuit pentru utilizator; cel care plăteşte pentru implementarea acestei soluţii de accesibilizare este proprietarul sitului.

 

Întrebări legate de implementarea sistemului

1. Ce este necesar pentru a accesibiliza Intranetul unei firme prin WebVOX ?

 • Pentru accesibilizarea Intranetului este necesară instalarea soluţiei WebVOX pe un server; de asemenea, trebuie respectate regulile de bază privind accesibilitatea paginilor Web. Pentru detalii contactaţi firma BAUM Engineering.

2. WebVOX funcţionează şi pe pagini dinamice, generate cu PHP, JSP, ASP etc. ?

 • Da, deoarece WebVOX interpretează codul HTML trimis la navigator în timp real. Aşadar, WebVOX citeşte întotdeauna ceea ce este afişat.

3. WebVOX poate fi implementat şi pe situri securizate (https) ?

 • Da, siteurile securizate pot fi accesibilizate cu WebVOX.

4. Ce trebuie să instalez pe server pentru a accesibiliza un site ?

Kitul şi instrucţiunile de instalare sunt furnizate de către BAUM Engineering; căutaţi-ne pentru detalii.

Produsele noastre pot fi achiziționate și în rate, prin programul FinAccess

Hardware

Software

Pentru aspect şi funcţionalitate 100% recomandăm rezolutie
minimă de 800x600 şi folosirea browserului Mozilla Firefox 2.0+
Raport de autoevaluare privind atestarea
capacităţii de a desfăşura activităţi de C-D